Φροντίδα

Οι Δρόμοι Ζωής δημιούργησαν τη δράση Φροντίδα στηρίζοντας με τρόφιμα πολλές οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Τα τρόφιμα συλλέγονται από δωρεές, αποθηκεύονται προσωρινά στο κέντρο επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής και διανέμονται ανά 2 εβδομάδες στις οικογένειες.
Οι οικογένειες ελέγχονται συνεχώς για την κατάστασή τους και τους προσφέρονται συμβουλές κι ευκαιρίες για την έξοδο από την κρίση τους.

Ένας από τους εντονότερους προβληματισμούς μας την τρέχουσα περίοδο, είναι η ανάγκη στήριξης των οικογενειών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η ανάγκη αυτή προέκυψε εντονότερη με την τρέχουσα οικονομική κρίση, καθώς αυξήθηκε δραματικά η ανεργία στην κοινωνική ομάδα με την οποία ασχολούνται οι Δρόμοι Ζωής. Σ' αυτήν την προσπάθεια συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, έχουμε μεγάλη ανάγκη και την δική σας στήριξη.

Οι Δρόμοι Ζωής μέσα στα χρόνια των δραστηριοτήτων τους στήριξαν οικογένειες με τρόφιμα όταν παρουσιαζόταν η ανάγκη και την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, πάντα με στόχο να βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες των παιδιών, ως φίλοι και γείτονες, ως υγιής κοινωνικός ιστός.

Τώρα, για πρώτη φορά, επιχειρούν τη δημιουργία ενός προγράμματος στήριξης με πιο μακροπρόθεσμο στόχο, της "Φροντίδας". Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, τόσο γιατί πρέπει να έχει διάρκεια και επαναληψιμότητα, όσο και γιατί οφείλει να διέπεται από βαθιές ανθρωπιστικές αρχές ώστε να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των οικογενειών και να μην προσβάλλει την προσωπικότητα των μελών τους που περιστασιακά και συγκυριακά βρίσκονται στην ανάγκη στήριξης.

Γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή 45 οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο συχνά. Με γνώμονα τόσο την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων όσο και την ανεύρεση της ιδανικότερης μεθόδου συμπαράστασης προς τις οικογένειες, η δράση "Φροντίδα" ξεκίνησε αυτή τη στιγμή πιλοτικά με τις οικογένειες των οποίων οι συνθήκες είναι και οι δυσκολότερες. Επιθυμία μας είναι, σταδιακά και προσεκτικά, να επεκταθούμε και σε περισσότερες οικογένειες.

Οι πόροι που διαχειριζόμαστε είναι είτε τρόφιμα που προσφέρονται από φίλους, υποστηρικτές και τους ίδιους τους εθελοντές των Δρόμων Ζωής είτε χρήματα που προσφέρονται ειδικά για το σκοπό αυτό από υποστηρικτές μας (όπως για παράδειγμα τα έσοδα από το αποκριάτικο πάρτυ μας). Με τα χρήματα αυτά αγοράζονται φρέσκα τρόφιμα που είναι δυσκολότερο να αποθηκευτούν. Τους πόρους του προγράμματος διαχειρίζεται η Ομάδα της "Φροντίδας", μια ομάδα εθελοντών που δημιουργήθηκε ειδικά γι αυτό το σκοπό από έμπειρα στελέχη των Δρόμων Ζωής και η οποία αναφέρεται στην Ομάδα Λειτουργικής Υποστήριξης των Δρόμων. Στόχος της Φροντίδας είναι να κατορθώσει να παρέχει στήριξη όχι μόνο με τη μορφή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και με την βοήθεια σε ζητήματα υγείας, επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά και ακόμα απλής κοινωνικής επαφής με τα παιδιά και τους γονείς τους.

Σ' αυτή τη φάση, συγκεντρώνουμε τρόφιμα από προσφορές, που αναδιανέμουμε στις οικογένειες με τη μορφή ενός "πακέτου" από το οποίο μπορεί να προκύψει ικανός αριθμός γευμάτων για όλη την οικογένεια, με την απαιτούμενη διατροφικά ποικιλία . Ζητούμε την άδειά σας για να μπορούμε να σας ενημερώνουμε ανά ορισμένα διαστήματα για τις τρέχουσες ανάγκες σε τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον θέλετε να μας συμπαρασταθείτε σ' αυτήν την προσπάθεια, η μεγαλύτερη και πάγια ανάγκη είναι πάντα το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Εντούτοις, η ομάδα υποστήριξης οικογενειών, θα προσπαθήσει να ενημερώνει τακτικά τους υποστηρικτές για τις διαφορετικές ελλείψεις του μικρού μας "μπακάλικου", ώστε να επιτυγχάνεται μια ισορροπία στα είδη που προσφέρουμε. Την πληροφόρηση αυτή θα μπορείτε να παίρνετε είτε με μέηλ (εκτός αν απαντήσετε ότι δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε σχετική ενημέρωση) είτε μέσωτων σελίδων αυτών του δικτυακού μας τόπου, όπου τακτικά θα αναρτώνται σχετικές πληροφορίες. Στην παρούσα φάση, οι Δρόμοι Ζωής δεν έχουν την υποδομή για να διαχειριστούν την διανομή ενδυμάτων και υποδημάτων. Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι η συμμετοχή σας σ' αυτό το εγχείρημα δεν προϋποθέτει την προσφορά κάποιου ορισμένου ύψους τροφίμων. Και η μικρότερη συνεισφορά μπορεί, ιδιαίτερα αν χαρακτηρίζεται από μια περιοδικότητα, να αποδειχθεί μέγιστης σημασίας για μια οικογένεια. Ακόμα κι ένα κουτί γάλα κάθε δεκαπέντε μέρες είναι σημαντικό!

Οι ανάγκες και τα αποθέματά μας φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

ΕΙΔΟΣ
ΑΠΟΘΕΜΑ
 
Γάλα
20%
Μικρό
Αλεύρι
20%
Μικρό
Ζάχαρη
55%
Μέτριο
Βρεφικές κρέμες και γάλα
10%
Μικρό
Σαπούνια
15%
Μικρό
Μπισκότα
30%
Μικρό
Πάνες - Σερβιέτες
15%
Μικρό
Είδη Προσ. Υγιεινής
10%
Μικρό
Λάδι
20%
Μικρό
Όσπρια
45%
Μέτριο
Μαρμελάδες - Μερέντες
30%
Μικρό
Δημητριακά
10%
Μικρό
Χυμοί
40%
Μέτριο
Κονσέρβες
15%
Μικρό
Τσάι - Καφές
15%
Μικρό
Ζυμαρικά
20%
Μικρό

Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση

Τελευταία ενημέρωση: 7 Νοεμβρίου 2017

Ο πίνακας ανανεώνεται τακτικά και παρακολουθώντας τις ελλείψεις μας μπορείτε πιο εύκολα να επιλέγετε τι να προσφέρετε.

Η βοήθειά σας σ' αυτό το ιδιαίτερο έργο είναι σημαντική καθώς ενδυναμώνει την πραγμάτωση ενός υγιούς κοινωνικού ιστού ενώ ταυτόχρονα μας εμψυχώνει και μας στηρίζει.