Εθελοντισμός

Αρχές - θέσεις που μπορούν να φανούν χρήσιμες στον εθελοντή

Ο Εθελοντής είναι ο άνθρωπος που ξεπερνάει τον "ωχαδελφισμό", ακούει την φωνή της ύπαρξης του να προφέρει το "Εγώ Θέλω" και αποφασίζει έντιμα και υπεύθυνα να σταθεί δίπλα στον συνάνθρωπο του, όχι όποτε και όπως τον βολεύει αλλά εκεί που η ανάγκη το απαιτεί.

Ο Εθελοντής είναι ο άνθρωπος που μέσα από μία προσωπική πορεία ανίχνευσης και αξιοποίησης του εσωτερικού του κόσμου, διευρύνει το χώρο του, πέρα από τα στενά όρια των συνηθειών του, των υποκειμενικών αναγκών του, της οικογένειας, ώστε να συμπεριλάβει και να στηρίξει εκείνους τους συνανθρώπους ή το σκοπό που απαιτεί η ανάγκη της στιγμής.

Είναι συγχρόνως μαθητής και δάσκαλος, μιας Τέχνης, που καλλιεργεί σιγά- σιγά,   ώστε να μπορεί να είναι ένα από τα ζωντανά κύτταρα μιας Ανθρώπινης Κοινωνίας.

Είναι εκείνος ο άνθρωπος που μετατρέπει την παθητικότητα σε κατάσταση ενεργητικότητας. Συνειδητοποιεί την ανάγκη και την ικανοποιεί, μέσα από την αίσθηση και την υλοποίηση του δικού του καθήκοντος.

Είναι εκείνος που εγκαταλείπει τον ανταγωνισμό και προχωρά στην συνεργασία και την εξέλιξη, μετακινείται από την λογική στον συλλογισμό.

Είναι αυτός που σταθερά αλλά και ακούραστα εργάζεται ώστε να εδραιωθεί εκ νέου η πίστη για έναν κόσμο καλύτερο, αλλά και να υπάρξει, μια μέρα, ένας πραγματικά καλύτερος κι ευτυχέστερος κόσμος.

› Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, έτοιμες απαντήσεις, έτοιμες ερωτήσεις, έτοιμες επιλογές και αποφάσεις.

› Η βοήθεια προς τον άλλον θα έπρεπε να περιέχει όλη μας την έλλογη αγάπη, δηλαδή εκείνη την αγάπη που σήμερα διαθέτουμε και που την καλούμε να συλλογιστεί το πρόβλημα του άλλου, να μπει στη θέση του, να νιώσει την κατάσταση του και να βρει δυνατότητες ανακούφισης, στήριξης και λύσεων.

› Η προσφορά βοήθειας αποτελεί μια αφάνταστη μεγάλη μαθητεία.

› Η υπομονή είναι βασικό σκαλοπάτι στη ζωή, είναι η πρώτη ιδιότητα της προσφοράς. Είναι ιδιότητα που αποκτιέται.

Κάθε πόνος που απαλύνεται, κάθε καρδιά που ανακουφίζεται, έστω και λίγο, κάθε λόγος που εκφράζεται με σύνεση και καλοσύνη, κάθε σκέψη που εκπέμπεται με πίστη και αγάπη. Τα πάντα μετρούν, σ' έναν κόσμο που αναζητά τόσο απεγνωσμένα την βοήθεια